Aktivering på Gåturen

Mange adfærdsproblemer i hunde kan føres tilbage til understimulering af hunden. Hvis hunden er destruktiv, kan det meget vel være fordi den keder sig. De fleste hundeejere er i dag bevidste om, at deres hund skal aktiveres og stimuleres for at have det godt. Men det kan være svært i en travl hverdag også at gå til hundetræning eller bruge meget tid på at træne hunden derhjemme.

Det behøver dog ikke at være et stort projekt at aktivere sin hund i hverdagen. Jeg har fem forslag til hvordan man kan gøre det på hundens gåtur – og der er flere gode ting ved at lægge disse ting ind på en gåtur! Disse ting er med til at opbygge hundens muskler, give den selvtillid og ikke mindst fordre en stærkere kontakt mellem dig og din hund.

1: Hvilken vej skal vi?

Aktivering på gåturen titelbillede

Det virker måske som en lille ting, men at lade hunden ”bestemme” hvilken vej man går på turen gør underværker for dens selvtillid. I praksis har man flere ruter man kan gå, og på nogle udvalgte steder ser man på hunden og afventer hvilken vej den går. Jeg plejer at spørge Max: ”Hvor skal vi hen?” Hvilket er hans signal til at gå den ene eller anden vej.

Hvis man har gået den samme tur mange gange, kan det være en fordel at prøve dette på en ny tur, hvor hunden ikke har været før, da den så ikke blot følger sin vante tur. Max føler sig i hvert tilfælde som en meget voksen hund, når han har bestemt hvilken vej vi går, og bliver lige et par centimeter højere!

 

2: Godbidstræ

Dette er en klassiker på vores gåtur. Godbidstræet har frønnet bark, som man nemt kan sætte godbidder fast på. Det er bedst, hvis hunden ikke ser, at man gør det. Herefter får hunden lov til at lede efter godbidderne. En nybegynder kan have brug for at man viser dem de første par godbidder, men herefter bør de kunne finde ud af det på egen hånd.’

Klargøring af godbidstræ
Jette gør et godbidstræ klar

Idéelt skal de bruge deres snude og søge i forskellige højder. Dette stimulerer hunden mentalt, og er med til at gøre dem trætte på den gode måde, da det er mentalt arbejde og ikke benarbejde, der gør en hund rigtig træt!

Godbidstræ
Max igang med et godbidstræ
Sofus får hjælp til træ
Sofus får lidt hjælp til et godbidstræ, det kan være svært at finde godbidderne i højden

Godbidstræet behøver dog ikke være et træ – alt hvor det er muligt at fastgøre godbidder vil kunne anvendes til dette.

 

3: Klatre på sten

Hunde har også brug for at bevæge sig på nye og anderledes måder. Derfor kan det være godt, at få hunden til at hoppe op på den der store sten, man kommer forbi på turen. Når hunden er kommet op på stenen, kan man ved hjælpe af godbidder få den til at skifte mellem at sidde, dække eller stå på stenen. Dette betyder, at hunden er nød til at justere hvor den sætter fødderne, og derved får den anvendte flere muskler en hvis den blot var på jorden. Husk at jo mere spids eller ujævn stenen er, jo større udfordring er det også for hunden, så vælg en, der ikke er for svær til at begynde med.

Man kan også anvende andre ting, som bænke, med lignende resultater. Og det giver altid muligheden for en lille foto session, når man har dem oppe på noget!

Max springer fra sten til sten
Mange hunde synes, det er sjovt at springe fra sten til sten. Sørg altid for at have kontrol over hunden, så den ikke kommer til skade.
Labrador på sten
Speedy er klar til at skifte stillinger på stenen. Det træner både hans muskler og hans balance!

4: Søge efter legetøj

Har man en hund, der godt kan lide legetøj og det at hente eller bringe genstande (som en labrador) kan man med fordel lægge det ind på sin gåtur. Min mor og hendes lab Speedy bruger dette rigtig meget, både som belønning for godt arbejde og som aktivering i det daglige. Speedy elsker at søge efter ting, og der er intet i verden han elsker højere en sin Kong Wubba. Ved at kaste den ind i et krat får Speedy mulighed for at bruge sin snude til at finde legetøjet, og det er med til at stimulere ham, så han fungerer bedre i hverdagen. Man kan naturligvis bruge alt, hvad hunden synes er sjovt, til at lede efter til denne form for aktivering

5: Godbidslegen

Det er i hvert tilfælde hvad jeg kalder den. Det er nemt og hurtigt, og noget alle kan finde ud af. Hunden er i snor, så tager du en godbid i hånden og viser den til hunden. Så kaster du godbiden på jorden et lille stykke fra hunden. Den skal nu finde godbidden. Når hunden har fundet sin godbid, skal den meget gerne komme tilbage til dig, og så kan du kaste en ny godbid. Det giver en god kontakt mellem dig og hunden, og det lærer desuden din hund, at det at komme ind til dig er en god ting, fordi den sjove leg fortsætter og den får en masse lækre godbidder.

Godbidsleg med Sofus
Godbidsleg med Sofus

 

 

 

Skriv et svar