Hundeskolen: Kontaktøvelser og Leg

Hvis man spørger mig, hvad der er den største forudsætning for en lydig hund, vil mit svar altid være kontakt. Både for familiehunden og konkurrencehunden er en god kontakt mellem hund og menneske byggestenene for alt, du vil lære hunden.

Det er min holdning at alle hunde – uanset race – kan opbygge en god kontakt. Min første hund var en Beagle, jeg fik fra et internat, da han var 3 år gammel. Der var en del, der sagde at jeg aldrig ville få en Beagle til at arbejde og blive hos mig – og jeg må sige at i en periode så det også sort ud. Gode råd var dyre, og jeg endte i kanten af træningspladsen i tre måneder, hvor det eneste jeg foretog mig (næsten) var små kontaktøvelser og at belønne ham for at se på mig. Herefter havde jeg kontakt med min hund, der aldrig helt forsvandt, på trods af at han blev meget syg og konfus senere i livet.

Hvad er så kontaktøvelser? Der er ikke noget helt entydigt svar, og mange har deres egne metoder og øvelser. I mine øjne er det øvelser, der foregår helt inde ved dig, som din hund synes er sjove, og som giver en masse belønning, som incitament til at vælge dig frem for omgivelserne.

En af de første ting jeg lærte Max, da jeg fik ham som lille hvalp, var det, der ofte bliver kaldt en “dutteøvelse”. Jeg roser og belønner ham for at røre min hånd med hans snude.

Her fik vi fanget Max, lige inden han rammer hånden

Hvis jeg var i gang med at lære en ny hund denne øvelse, ville jeg rose (eller klikke) allerede inden han rammer hånden, men da Max er super god til øvelsen, venter jeg til at rent faktisk rører min hånd.

Dutte øvelse
Her rammer Max hånden – bemærk gerne den vildt logrende hale, som ikke kan fanges skarpt på billedet!

En anden form for kontaktøvelse kan være at få hunden til at give pote eller lave High Five. Idag bruger jeg oftere det med Max, hvilket betyder, at han lettere tilbyder den end en egentlig duttte, så det fik vi også et lille billede af.

High Five
Man skal strække sig langt, når man har korte ben og vil lave en high five

For nogle hunde kan mere aktive øvelser være bedre til at opbygge kontakt, især hvis de ligger i starten af en træningssession. Her anbefaler jeg ofte 8-taller eller slalom-øvelser. De ser sådan her ud:

8-tal

Slalom

 

Leg er en anden rigtig god måde at opbygge kontakt hos din hund – især hvis den ikke er super vil med godbidder. Der findes mange måder at lege med sin hund på – idag fokuserer jeg på trækkeleg med 1 og 2 stykker legetøj.

Trækkeleg aktiverer nogle af hundens naturlige drifter – det er en af grundene til at det er en populær belønningsform, da godbidder kan blive sløvende. De fleste hunde synes det er sjovt, og ikke mindst vigtigt for kontakten, så foregår det inde hos dig.

Leg

Diesel leger med et trækkelegetøj med skind, hvilket kan være med til at hæve drifter hos hunde

Når vi leger med 2 stykker ens legetøj begynder vi virkelig at gøre noget for kontakten. Vi starter igen med almindelig trækkeleg, hvorefter vi lader hunden “vinde” det ene stykke legetøj. Nu begynder man at lege med det andet legetøj i håbet om at hunden vælger det frem for stykke den allerede har. Hunde vil normalt helst lege med det stykke legetøj, som ejeren leger med, da det er i bevægelse og derfor mere interessant end det den allerede har.

Senere begynder man at kaste det ene stk. legetøj lidt væk og nu skulle hunden gerne begynde at komme tilbage. Vi fortsætter med at skifte mellem de to stykker legetøj og herigennem bør hunden lære at det er sjovt og givende at være tæt inde ved ejeren (kunsten er at stoppe legen, mens hunden stadig synes det er sjovt!)

Og som afslutning fordi vi altid kan bruge et ekstra billede af Max (efter min mening) har jeg et ekstra billede af Max:

En glad Shih Tzu

Skriv et svar