Sporlægning for begyndere

Startpind Spor for begyndere
Startpind Spor for begyndere

Jeg har været ude og lægge et spor for Max. Det er ikke noget, jeg har gjort ret meget for ham, men efter den oplevelse, er det helt sikkert, at det er noget vi skal gøre igen.

Det at gå spor er en fantastisk ting for hunden, de får brugt deres snuder, der er meget bedre en vores næser. Faktisk har hundene 200 mio. duftceller, med hver 100-150 tråde – menneskenæsen har kun 5-8 mio. duftceller med hver 6-8 tråde. Der er en grund til, at de lugter bedre en vi gør!

Når hunde går og snuser, bruger de deres sanser, på den måde som de er beregnet til. Det aktiverer hjernen på den helt rigtige måde, og er med til at gøre hunden tilpas og træt. Der findes en masse teori om hvordan spor skal lægges, hvordan duften udvikler sig, og hvad de mest gunstige forhold er. Jeg har valgt ikke at gå i dybden med dette i dag, da det nemt bliver lidt ”nørdet” og hvis I er bare en smule som mig, vil I bare gerne i gang.

Det der er vigtigt når du skal i gang, er at du finder et godt sted til at lægge dit spor, der er uforstyrret, så din hund får ro til at arbejde. Græs er et rigtig godt underlag at starte på, asfalt er et ikke så godt underlag. Læg sporet i medvind eller evt. sidevind – ikke i modvind, da hunden så får færten blæst i hovedet, og ikke kun finder den på sporet.

Den type spor vi har lagt, er såkaldte godbidspor eller motivationsspor. De bruges primært til hvalpe og hunde, der er ved at lære at gå spor.

Til at starte med, markerer vi startstedet, ved at placere en pind i nærheden af det. Vi har desuden ekstra pinde til at markere evt. knæk (for mere øvede hunde) og slutpunktet.

Startmarkering
Startmarkering

Har du ikke sporpinde, kan man bruge træer eller andre landemærker til at sigte efter. Det vigtigste er, at man får gået en lige linje.

Vi er ved at vælge et træ, vi kan bruge som markering
Vi er ved at vælge et træ, vi kan bruge som markering

 

 

Vi starter med at trampe en trekant, hvori vi lægger en håndfuld godbidder, disse er med til at få hunden starter med at snuse.

Klar til at trampe en start trekant
Klar til at trampe
Starttrekant
Starttrekant

Herefter går vi fremad hæl til tå (cirka) og lægger godbidder der hvor man vil sætte sin fod næste gang. Dette fortsætter man fremefter, indtil man synes sporet er langt nok. For enden af sporet lægger du endnu en stak godbidder, der fungerer som din hunds belønning for at have gået sporet.

Stille og roligt fremefter. Det betaler sig at være en smule omhyggelig
Stille og roligt fremefter. Det betaler sig at være en smule omhyggelig

Når du har nået enden af dit spor, er det meget vigtigt at du forlader det korrekt. Du må ikke gå tilbage henover det, eller krydse det, da det forvirrer den duft, som din hund skal følge. Derfor går man længere frem og derefter ud til siden så man kommer på afstand af sporet.

Nu kan man lade sporet ligge i et stykke tid, gerne ca. 20 minutter, til det der kaldes ”dynesporet” har lagt sig. Dette er med til at gøre det nemmere for din hund at gå sporet, da duften er koncentreret ned på det.

Nu er du klar til at hente din hund. Du skal bruge en sporline og en sele, det er absolut det bedste til at gå spor med. Tag din hund med hen til startstedet og vis ham godbidderne i trekanten. Man kan gøre det meget formelt, men i starten siger jeg blot ”søg spor”, og anviser med min hånd, hvor han skal søge. Nu er det op til snuden!

Max bliver sat igang
Max bliver sat igang
Diesels start
Diesels start

Når hunden er i gang på sporet, følger du blot efter med en løs line og lader ham styre det selv. Hvis han ikke rigtig kan finde det, kan du hjælpe ved igen at anvise, hvor sporet ligger. De fleste hunde fanger lynhurtigt hvad det går ud på.

Max i gang på sporet, han var hurtig til at fange idéen!
Max i gang på sporet, han var hurtig til at fange idéen!
Diesel kom også hurtigt i gang på sit spor!
Diesel kom også hurtigt i gang på sit spor!

Når I har nået enden af sporet, og han har spist alle godbidderne, er i færdige. Det er dog stadig vigtigt, at man ikke går tilbage hen over sporet med hunden, da det kan lære ham dårlige vaner.

Efter vi har været ude at gå spor, har Max rigtig fået ”tændt” snuden. Han snuser mere på den almindelige luftetur, og er blevet meget bedre til at finde godbidder eller mad på jorden end han var før, hvor han primært brugte sine øjne!

Har du nogle gode erfaringer med at gå spor må du meget gerne fortælle om dem i kommentarerne!

2 tanker om “Sporlægning for begyndere

  1. Hej
    Er der en bestemt sporline du kan anbefale?
    Jeg synes min bliver viklet sammen, og at det er lidt “omstændigt” når den skal på.
    Hilsen
    Bettina

  2. Kan man ikke lave sporleg, hvor det handler im at hunden skal snuse sig frem til en ting og så ender med at få en belønning i form af godbidder?

Skriv et svar